Det japanska jätteostronet började etablera sig på Västkusten för femton år sedan. Arten har till skillnad från vanliga ostron sylvassa skal.

Något som Torslandabon Marcus Isacsson nu blivit varse.

I torsdags var han vid Lillebybadet med familj och vänner då olyckan var framme.

– De andra hade redan hunnit ta sig ett dopp, och jag bestämde mig för att vada ut lite längre för att bada. Först råkar jag trampa på en sten med ena foten och när jag började stödja på andra benet kände jag plötsligt hur det högg till, säger Marcus Isacsson.

Först uppe ur vattnet och sittandes på klipporna förstod Marcus hur pass allvarligt det var. Längs med ena tån hade han ett djupt snitt som blödde ymnigt.

– Ett rakblad hade kunnat orsaka skadan, snittet såg inte uppfläkt eller "köttigt" ut.

En rådig badgäst på plats gav Marcus ett första förband. Sedan blev det en tur till akuten med sex stygn som resultat.

– Nu är allt okej, men jäklar vad ont det har gjort, säger han när GöteborgDirekt når honom dagen efter olyckan.

Marcus är heller inte ensam att ha skadat sig på jätteostronet i sommar.

Sju skadade på samma dag

Under en enda dag förra veckan tog vårdcentralen på Öckerö emot sju stycken patienter som alla hade skurit sig på ostron, meddelar Närhälsans pressavdelning. Något som P4 Göteborg tidigare uppmärksammat.

Även vårdcentralen i Kungshamn har haft flera som sökt hjälp för skador orsakade av ostron. Dessutom har man konstaterat fall av "badsårsfeber". En sjukdom som orsakas av att bakterier kommer in i redan existerande sår när personen badar i havet.

Vill varna andra

Efter olyckan kontaktade Marcus Isacsson park- och naturförvaltningen inom Göteborgs stad för att upplysa dem om vad som hänt.

– Jag har läst om att folk har skurit sig på jätteostronet på Öckerö, men hade inte en tanke på att de kunde finnas här. Många barnfamiljer besöker Lillebybadet så jag tänker att det är bra om kommunen kan gå ut och varna. Kanske sätta upp en skylt eller liknande.